LASK – Malmö AS 4-4 efter dramatisk avslutning

Den episka, historiska matchen mellan Lunds ASK och Malmö AS slutade 4-4 efter en dramatisk avslutning. Efter att ha legat under hela tiden i matchen, så skrällde först Thomas Johansson på sistabordet och i den absolut sista matchen så avgjorde Jonas Lindahl (bilden) mot junioren FM Kaan Küküksari (världens 8:e bästa 13-åring)! Snacka om hjältar som räddade både poäng och äran.

Matchen spelades lördagen den 14/1 kl 10.30 på Hotell Ideon i Lund. Inför matchstarten så var Lask en knapp ratingfavorit, Mas hade sina världsspelare GM Baadur Jobava och GM Georg Meier på de 2 första borden. Vi ställde även upp med GM Tiger Hillarp Persson och legenden GM Ulf Andersson. Det var alltså på de 4 sista borden som LASK skulle ta sina matchpoäng. Där ställde Mas upp med FM och vår lagkapten Mladen Gajic på 5:e, WIM Inna Agrest på 6:e samt reserverna för dagen Jonas Lindahl 7:e och Thomas Johansson på 8:e.
Laguppställningen http://member.schack.se/ShowTournamentRoundResultServlet?id=38590

Först klar var tyvärr Georg Meier som förlorade mot balten GM Kaido Külaots, Le7 istället för De7 blev avgörande. Kaido är en mycket erfaren och rutinerad spelare. Det blev ännu värre för MAS när GM Hans Tikkanen fick in ett vinnande anfall mot Tiger och det var 2-0 till Lask. Ulf spelade Remi mot GM Daniel Semcesen och Jobava manövererade ut GM Axel Smith i Bird (f4) som Jobava spelade för första gången i sin karriär! LASK hade då 2.5-1.5 och var klara ratingfavoriter på de återstående borden. Inna förlorade mot IM Jesper Hall efter en skarp öppning där material i slutändan blev avgörande. Thomas vann mot FM Sebastian Mauritsson, där Thomas avgjorde i ett slutspel som svängde väldigt snabbt pga en olycklig kungsmanöver. Mladen spelade remi mot Björn Ahlander och det var 4-3. Dramatiken ställdes mot sin spets när Jonas var tvungen att vinna mot den lovande junioren FM Kaan Küküksari. Lite partier och ställningar från matchställning 3.5-2.5.

Mladen mot Björn, det är vit som drar 22.

I partiet spelades 22.Dd2 men Mladen kunde forcera fram 22.hxg6! fxg6 23.e5!! dxe5 24.dxe5 Dxe5 25.Se4! och h7 kommer falla med starkt angrepp för vit. Längre fram i partiet i stor tidsnöd så blev det draguppreppning i denna ställningen

men som Jobava visade ger 37.f4! vit goda vinstchanser, iden är bla f4-f5.

Sebastian mot Thomas.

Vit har precis spelat 21.Kd1-e2 vilket straffades med Tf8-g8! och vit har svårt att möta hotet Lg6-h7.

Här vann svart snabbt med Sxd3! men ännu blodigare var Txd3!följt av slag på g2 med tornet.

Jonas mot Kaan. Det var en 1.b3 öppning där svart utjämnande och det blev en positionell kamp om fördelar.

Vit spelar mot svarts löpare och hans centrum och svart försöker avancera med sitt starka bondecentrum, kombinerat med ett kungsangrepp. Jonas spelar 26.Da3 men De5 med samma ide var starkare pga att man kan hota bonden på c5 via d6/e7 med damen.

I denna ställningen så var matchresultatet 4-3 till Lask. Svarts imponerande centrum bönder till trots så måste Jonas spela på vinst.
Svart började gå fel i drag 54…Kc4 vilket resulterade i ställningen

Där svart tog tillbaka sin bonde med Kxd4 och vit vann en pjäs med Txc2!.

Partier http://live.schack.se/lask/

Det var en hård match där vi kan vara tacksamma för 4-4 med tanke på matchutveclingen. Stort tack till Calle Erlandsson som bjöd på avslutningsmiddag. Calle var såklart inte helt nöjd, men konstaterade med sin finurliga humor att “det blev ju två poäng till Skåne ändå”!

Malmö AS ligger fortfarande 3:a i en haltande tabell. Vi ser fram emot att möta Limhamn på hemmaplan lördagen den 4 februari. Kom gärna och visa ert stöd, vi återkommer med närmare detaljer.

Matchrapport av Mladen Gajic med hjälp av sina guldreserver Thomas Johansson och Jonas Lindahl!

Lämna ett svar