Grenke Chess Classic/Open | Svår dag

Dagen startade riktigt bra med Ritvars Reimanis seger över den holländske talangen IM Robby Kevlishvili (ELO 2414) i ett skarpt och obalanserat sicilianskt parti. Efter det partiet hade Ritvars inte mindre 4.5/ 6.0 och häng på täten! Dock blev det för tufft motstånd mot IM Noel Studer i sjunde ronden som spelade mycket starkt och Ritvars kunde inte hålla emot det hårda trycket.

Ritvars

Ritvars Reimanis, Malmö AS

Vår andra deltagare i den öppna turneringen, WIM Inna Agrest, hade goda chanser i partiet mot GM Eduard Andreev (ELO 2438) från Ukraina. Tyvärr föll hon dock till slut och i sjunde ronden blev det dock en viss tröst då hon räddade en remi mot Fabian Eber (ELO 2121). Detta efter att hon hade förlorat kvalitet. När vi talade med Inna direkt efter partiet var hon dock mycket missnöjd med dagen. Men vi som känner Inna vet att hon kommer igen!

Inna

WIM Inna Agrest, Malmö AS

För att göra saken ännu värre, så blev tidsnöden åter GM Georg Meier’s värsta fiende. Efter att ha spelat upp en mycket fin och solid ställning fram till drag 23, och med klart övertag mot GM Hou Yifan, så tog tidsnöden ut sin rätt och misstagen kom ett efter ett. Här är den kritiska ställningen efter drag 23:

MeierHouYifanPosition

Meier hade här bara 8 minuter kvar till tidskontrollen vid 40 drag, suck! 24. b4! är det kritiska draget, men Meier börjar spela passivt med 24. h3 vilket Hou besvarar med 24. – d4 och hon tar över partiet fullständigt så småningom. Hennes avslutning med ett springaroffer på f2 var snyggt men mycket smärtsam! Kul för schackvärlden ändå att det nu finns en kvinnlig fixstjärna och vi har nog inte sett en sådan nivå bland de kvinnliga spelarna sedan GM Judit Polgar. Hou Yifan leder Grenke Chess Classic efter sina två raka segrar.

Imorgon möter Georg GM Caruana och vi är övertygade om att Georg återhämtar sig och är redo för revansch!