Hedersam avslutning av GM Georg Meier

Efter en stark inledning med remin mot GM Levon Aronian fick GM Georg Meier en tuffare fortsättning med förluster mot GM Hou Yifan och GM Fabiano Caruana. I fjärde och de två sista ronderna återhämtade han sig dock med säkra remier mot GM Naiditsch, GM Vachier-Lagrave och GM Blübaum. Därmed fick Meier en fin avslutning på Grenke Classic även om han hamnade sist tillsammans med Blübaum i tabellen.

GM Vachier-Lagrave verkade tämligen frustrerad över Meiers tekniska nyhet i drag 12 i sitt favoritförsvar Rubinsteinvarianten i franskt. 12. … Lc5! följt av 13. … e5!

meier-lagrave

“När jag insåg i mina förberedelser att Lc5 är mycket starkt, var jag övertygad om att jag skulle kunna använda det mot någon mycket stark spelare. Draget ser inte intuitivt ut då löparen flyttas en gång till medan damflygeln fortfarande sover” sa Meier till chess.com i en kommentar.

Varför har inte någon annan spelat 12… Lc5 tidigare? Av det enkla skälet att det är långt ifrån datorns första val. Det är i sådana här lägen som man har hittat något djupt värdefullt”, summerade en nöjd Meier.

Förlusten mot GM Carlsen i rond 5 med ett tidigt tveksamt drag 5. g3 i öppningen lär nog ha berott på för stor respekt gentemot världsmästaren.

Besök Grenke Chess Classic:s hemsida.