Undret i Minsk | Jobava tog EM-silver

Malmö AS toppspelare GM Baadur Jobava låg inför sista ronden idag i delad ledning med GM Maxim Matlakov i individuella EM! Kanske inte så anmärkningsvärt kan man tycka. Dock är det få som känner till att Jobava drog på sig en illmarig virusinfektion efter Top 12 Lagspelen i franska ligan. Det var den direkta anledningen till att Jobava förlorade både rond 2 och rond 3, och låg långt ner i tabellen bland de över 400 deltagarna. Hans kapacitet var bara på 30% enligt honom själv. Vi var i kontakt med Jobava efter rond 3 och föreslog att han skulle dra sig ur tävlingen och åka hem för att vila upp sig. Ack så fel vi kunde ha. På något mirakulöst sätt och möjligen tillsammans med Fru Fortuna så vann Jobava de 7 påföljande ronderna!! Motstånden gick inte av för hackor; GM Anton Demchenko (ELO 2629), GM Gawain Jones (ELO 2654), GM Dimitrios Mastrovasilis (ELO 2580) och GM Samvel Ter-Sahakyan (ELOP 2598) för att nämna några av de namnkunniga spelarna som han underkuvade!

Vi blickar in i det senaste partiet mot GM Demchenko där Jobava var länge hårt pressad men Demchenko hamnade i tidsnöd och klarade inte bibehålla fördelen efter kvalitetsoffret tidigare i partiet vilket gav Demchenko en fribonde och stark press mot kungsflygeln. Vid 37:e draget var partiet helt utjämnat men då gjorde Demchenko en allvarlig blunder:

DemchenkoJobava

37. Td1?

Här är bästa draget axb5. Ett alternativ är att flytta damen med De3 eller De4.

37… Df6!

Vit kan rimligen inte byta damer p g a pjäsundervikten.

Jobava kunde nu defilera hem partiet:

38. Dg3 Tg5! 39. De3 bxa4 40. Lxa4 Te7! 41. Dg1? Lxh3! 42. Tf1 Lf5 43. Uppgivet

“Min strategi var att spela konstruktiv schack och få honom i situationer med svåra val”, sa Jobava glatt efter vinsten. “Nu ska jag bara köra på i det sista partiet och ta titeln!”.

Tidigare idag spelade så Jobava direktfinal på förstabordet mot Matlakov. Trots positionell fördel för Jobava så lyckades tyvärr inte Jobava ta hem segern utan partiet slutade i remi och Jobava tog andraplatsen efter Matlakov, både på 8.5 poäng men Matlakov hade bättre särskiljningspoäng. 15 000 EUR i prispengar är dock inte dåligt! Malmö AS gratulerar!