Matchrapport MAS-Limhamn rond 5

MAS tog emot Limhamn i rond 5. Ett Malmöderby som spelades i Fingerprints fina lokal med utsikt över västra hamnen. Mas spelade utan sina världsstjärnor Baadur Jobava och Ulf Andersson men vår laguppställning var väldigt slagkraftig med 3 stormästare i laget. Tiger Hillarp Persson på första, Georg Meier på andra och Lars Schandorff på 4 bordet. Övriga Masspelare var Mladen Gajic 3:e, Babak Malekian 5:e, Inna Agrest 6:e, Thomas Johansson 7:e och Anton Nizov 8:e. Ratingskillnaden mellan lagen var väldigt liten med en liten fördel för Limhamn, men det var stor ratingskillnad mellan kombattanterna på flera bord. Stämningen före matchen var spänd och man kände i luften att det var prestige i matchen vilket speglade början på matchen. Det var jämt och säkert spel på de flesta borden, undantagen var på bord 1 och 5, där vi efter 1 timmes spel såg början till det som kunde vända matchen till endera lagens fördel. Tigers och Inna spelade samma variant, en Najdorf där partierna skilde sig åt i drag 9. Tiger tog bonden på b2 vilket gav Johnny initiativet. En vild ställning uppkom där det såg ut som det skulle bli en 1 i någon riktning. Inna var vit och följde inte Jonnys Lxf6 utan spelade det luriga a3. Tiger spelade tillbaka sin dam och anföll med sin h-bonde och hamnade i denna ställningen

 . Tiger hittar en spektakulär plan som riktar in sig mot vits kung, men det involverar ett offer…

Inna tänkte länge i denna ställningen 

Vad är vits plan? Inna, Queen of MAS tänker ut en djup plan och utför den mästerligt. Efter Sxa5 står svarts dam väldigt aktivt, eller gör den det?

Tillbaka till vår Tiger, Efter 20…Sc5 21.Lf3 spelades 21…Lb7 som tillåter det visuella 22.e5!

 vit hotar svarts dam men Tiger spelar 22…dxe5, erbjuder sin dam för stark diagonal. Jonny avböjde att ta damen direkt och tog lugnt tillbaka bonden med 23.fxe5, svart dam är fortfarande i slag men det hindrar inte Tiger att spela 23…0-0-0 och fortsätter att erbjuda sin dam. Kan vit ta damen?

Innas plan var att kombinera hot mot svarts kung och dam, vilket började med 17. Sxa5! Dxa5 18. Ld4! med hot mot hästen, 18…Le7 19.De3! hotar Lb6 med damfångst, svart förhindrar detta med 19…Sd7 

Vit fullföljer sin plan med 20.Sd5!!. Svart kan ta springaren direkt men det leder inte till någon trevlig ställning för svart tex 21.exd5 och svart är paralyserad. Vit har liknande ideer som i partiet. Svart spelade 20…Dd8 21.Tg1 Txg1 22.Txg1 och svart tar hästen på d5 med 22…exd5. och vit tog tillbaka.

Vit har en väldigt vacker matt ide. Tg8+ Sf8 Lg7! med oförsvarbar matt. Svart måste spela det obehagliga 23…f6 vilket försvagar sin kung. Inna som spelar ett perfekt angreppsparti ser att svarts dam är en viktig försvarspjäs och dundrar in avgörandet. 24.Tg8!+ Sf8 25.Lb6! Db8 26.Tg7! svart måste ge tillbaka sin pjäs med Sg6 men ställningen är hopplös.

I Tigers parti så synar Jonny och tar svarts dam med manövern 24.Lxc6! Lxc6 25.Sd5! samma drag som Inna spelade!, en annan ide men även det ett väldigt starkt drag. Jonny står på vinst och spelar väldigt starkt men Tiger får en möjlighet att ta sig tillbaka i partiet där han kunde spela med kvalitet under men med en merbonde

 38…Tg1. Tyvärr så missade Tiger den möjligheten och förlorade ett väldigt intressant parti.

Georg Meier offrade en pjäs och tog ut remischackar, Mladen försvarade sig starkt mot Stellan Brynell och Lars hamnade även han i en remiställning. Anton spelade stabilt och tog inga risker vilket gav ännu en remi. Kvar har vi Babak och Thomas.

Babak spelade ett väldigt bra parti och hade en möjlighet i drag 35…Lf5! 

där svart står på vinst. Men det gick inte riktigt och partiet blev remi.

Ställningen var då 3.5-3.5 och kvar var då Thomas Johansson som försökte försvara en sämre ställning, men tyvärr så gick det inte hela vägen och Limhamn vann dramat med 3.5-4.5.

Partierna hittas och kan spelas igenom här.

Lagkaptenen Mladen och Jonas skrev denna rapport sent sent en fredag morgon.