Scandic Ariadne Masters | 4-6 november

Två av våra spelare från Malmö AS var med i den absoluta toppstriden inför den avslutande ronden på söndagen i denna tävling som gick av stapeln i Stockholm, nämligen GM Georg Meier och WIM Inna Agrest, tillika två mycket viktiga spelare i vårt förstalag i Elitserien! Och det var säkert många som var överraskade över att Inna låg delad etta inför sista ronden efter att ha vunnit över IM Pontus Sjödahl i den sjunde ronden! Låt oss ta en blick över slutfasen i partiet:

Ställning efter 24. Thg1.

Till synes en komplex ställning där Sjödahl går fel med damen efter 24. Thg1 och Dh6? 25. Sg3! och kvalitetsvinsten är ett faktum. Damen måste istället till e8 för att hålla partiet vid liv.

Vinstdraget 25. Sg3!

Sjödahl tvingas ge upp några drag senare. Detta innebar 6 av 7 poäng för Inna som inför sista ronden alltså hade chans att vinna hela tävlingen!

Låt oss dock backa bandet lite. Poängförlusten för Inna kom i fjärde rondens snabbschacksparti mot GM Oleg Korneev, en av förhandsfavoriterna. Jag tittade på partiet live och Inna dominerade och stod på vinst efter ett feldrag i drag 29. Redan här började man ana att Inna skulle ha något speciellt på gång i denna turnering.

Ställning efter 28 – Dd6.

Inna har precis spelat 28.  – Dd6 för att avvärja hotet Lxh6. Korneev ser dock mycket bekymrad ut och onekligen har Inna en hård press med sina löpare och dam på Korneevs kungsflygel. 29. Txb8? Dxb8 och Inna skall nu försöka ro vinsten i land.

Ställning efter 34. Dd7.

Några drag senare skall Inna “bara” spela det till synes enkla draget 34. – Tf8, men i tidsnöd och mot en erfaren stormästare är detta lättare sagt än gjort. Istället 34. – Db5? 35. Dxf7 och Inna tappar initiativet. Därefter undervärderar hon fribonden på d-linjen och hon tappar tyvärr hela partiet. Personligen tycker jag ändå att hennes insats i partiet var imponerande. Kompromisslöst och aggressivt spel som var värt ett bättre öde. Med detta parti som bakgrund var det verkligen välförtjänt att hon reste sig efter partiet och vann tre raka partier!

Vår stormästare Georg Meier var tillsammans med Korneev förhandsfavoriter att vinna turneringen och mycket riktigt ångade Meier på med fyra raka segrar i snabbschacksronderna! I femte ronden, och turneringens första långparti stötte han dock på visst patrull genom att “tappa” en remi mot IM Pontus Sjödahl. Efterhandsanalysen visar dock att Meier kunde ha vunnit komfortabelt, men fortsättningen från nedanstående position var inte helt enkel att se!

Ställning efter 33. – Kf6.

34. Le2!!

Ett subtilt, profylaktiskt drag som hotar damförlust med Lg4. Därefter kan den vita damen spelas till f3 med kungsangrepp.

Fiktiv ställning efter 34. – Dc7 35. Db3 Kg6 36. Lg4 Dc7 37. Lf5 Kf6 38. Df3.

Meier hittade dock inte detta drag och i sin iver att hitta de rätta dragen, fick han istället i slutet kämpa för att klara remin. Meier spelade sedan remi mot slutsegrande Korneev och Meier fick nöja sig med en hedrande andraplats, trots samma partipoäng som Korneev. Inna slutade på en mycket fin sjätte plats (efter en snöplig förlust mot IM Axel Ornstein i sista ronden) och vi gratulerar både Inna och Georg för fantastiska insatser i Scandic Ariadne Masters!

Övriga deltagare från Malmö AS var Olof Sjödahl och Stefan Printz.

Läs gärna mer om tävlingen på Scandic Ariadne Masters hemsida.

Text: Stefan Printz

Lämna ett svar