Elitserien Rond 8 | Malmö AS – SK Rockaden 4-4

Vi gick in med inställningen att vinna över SK Rockaden! Även om vi inte hade någon chans att vinna årets elitserie, så kunde vi ändå vinna en mindre trofé genom att slå titelhållarna!

På förhand fanns det två höjdpunkter i denna tungviktsmatch. Förstabordet: GM Baadur Jobava mot Norges nummer 2 GM Jon-Ludvig Hammer. På andra bordet GM Georg Meier mot Magnus Carlsen:s tränare GM Peter-Heine Nielsen! Det senare partiet blev en lugn tillställning och slutade snabbt med remi. Båda kunde vara tämligen nöjda med det. Däremot Jobava är i en ursinning form och visade ingen pardon. Hammer hade tidsbrist och Jobava utnyttjade detta med att sätta Hammer rejält på prov med ett springaroffer i drag 26!

JobavaHammer_Move26

26 – Sf3+! Enda draget och givetvis förberett några drag tidigare av Jobava. Ställningen är remi rent teoretiskt, men praktiskt måste vit spela mycket precist för att överleva.

JobavaHammer_Move26_2

Ställningen efter 26. – Sf3+! Sedan följer: 27. gxf3 Dxf3  28. Ta2 Txh3  29. Tg2 Dh5  30. Lb2 Th1+  31. Kf2 Kh4+

JobavaHammer_Move32

I denna ställning har Hammer endast 4 minuter kvar på klockan och 9 drag skall göras. Tg3 är enda draget som räddar remin. Men Hammer tänker helt fel i tidsnöden och får för sig att kungen kan gå till f3. Han har ju matthot på g7 med damen och svart kan ju inte plocka upp tornet på e1. Men:

32. Kf3 Th3+!! krossar Hammer fullständigt. Vilken grande finale!!

JobavaHammer_Move33

33. Ke2 Thxe3+ 0-1

Trollkarlen Jobava hade tagit fram trollspöt igen, som Lars Grahn brukar uttrycka det i sin blogg!

Dessvärre förlorade vi sedan två matcher, FM Mladen Gajic mot FM Erik Hedman och Anton Nizov kunde inte rädda två bönders underläge mot rutinerade IM Thomas Engqvist. Bord 2 till bord 5 slutade med remier och sedan återstod vårt hopp till WIM Inna Agres mot IM Robert Bator. Hon var tvungen att vinna för att rädda poängen mot SK Rockaden. I drag 18 kunde hon ha förlorat då Bator hade offret Txf2. Bator missade dock detta och Inna kunde komfortabelt vinna matchen. Vilken prestation av Innan som gått från klarhet till klarhet under hela säsongen, och är nu topp 100 i Sverige! läs mer om henns parti i Lars Grahns blogg.