Drömstart i Lund

Internationella Mästaren Jasmin Bejtovic om Elitserien i Lund

Det var lite mer än två år sen att jag publicerade en schackartikel online. Några av läsarna med intresse för svenskt schack kommer säkert ihåg min blogg Chess & Life. I dagsläget vore en bättre rubrik Life & Chess med tanke på att jag kämpar mycket för att få lite plats och tid för schack i mitt liv.
Anledningen att jag skriver nu är mer än tydlig. Ny elitseriesäsong, ny klubb och nya utmaningar. Efter sex händelsefulla år i Eksjö SK så började jag spela för en klubb från staden som jag bor i, och samtidigt en klubb med klara ambitioner att vinna serien, Malmö AS!

Förstalagets ledare, Stefan Printz, betonade att vi vill vinna serien men samtidigt ha kul och det är inte hela världen med förluster. Han uppskattar underhållning och spänning lika mycket. Med tanke på hans briefing innan första ronden mot en av seriefavoriterna, SK Rockaden Stockholm, började jag riktigt offensivt med svarta pjäser mot IM Robert Bator. Jag offrade en bonde i Volga Gambit och tog initiativet tidigt i partiet. Någon gång i mittspelet tappade jag tråden och var tvungen att offra en bonde till för att hålla mina chanser levande. I tidsnöden blev det oklart men jag lyckades vända partiet till min fördel. Min motståndare bjöd remi, men jag hade lyxen att tacka nej, tack vare mina lagkamrater som redan säkrat vinsten i matchen.

Snart kom vi in i följande ställning. Jag spelade Tb2 och partiet slutade slutade sedan remi (även om jag hade goda vinstchanser nära slutet igen).
Det var först när jag kollade partiet med dator som jag insåg att svart vinner ganska lätt!
1…g5!! och svart hotar g4 med gaffel. Vit kan inte slå bonden 2. fxg5 för att svart kan byta dam med schack. 2…Dg4+ och jag vinner torn på d1.
Det krävs lite mer skarphet i spelet för att kunna avgöra såna här partier. Skarphet som jag tydligen saknar efter så pass lång paus och inaktivitet.
Andra dagen mötte vi regerande mästarna Team Viking från Stockholm och jag fick titta på matchen från bänken, det vill säga från min sköna fåtölj med extra stor kopp kaffe med FK Velež Mostar emblem på koppen.
En till vinst!!! (både för FK Velež och Malmö AS)!
Malmö AS leder serien med två stora vinster mot två förhandsfavoriterna!!
Tredje dagen var det dags för matchen mot Farsta SK (igen från Stockholm) och det visade sig vara den svåraste matchen av alla… Jag spelade med vita pjäser mot Armin Namini, en spelare som har haft en lång paus från schack. Det visade sig inte påverka hans spel då han gjorde bara ett enda fel i hela partiet

I ställningen i diagrammet hoppade han in på d3 och då vinner vit. En gång till jag missade klar vinst. Med enkla 1.Kh1 skulle jag kunna angripa hans dam samtidigt som han måste tänka på många olika hot, dxe7, d7, Dxd3, etc.
Jag spelade 1.Tf3, Se1 2. Tf2 och jag trodde att jag vinner nu efter 2…Txf2 3. Dxf2, Sxg2 4. d7 (inte 4. dxe7, Dxa4 =)
Jag missade att svart har evig schack efter 4…Sxh4 5. gxh4, Dd5 6. Da7.
Missade vinsten påverkade inte min humör. Laget vann igen och vi entrar 2018 som ledare i ligan!