15/2

Noah och Asker kom efter en givande after work med vårt elitserielag. Riktigt roligt! Vi gick igenom förra veckans kluring och pratade en del kring:

  • att våga spela på vinst, ofta en fråga om självförtroende
  • olika spelare har olika personligheter och stilar, vilket gör att de fattar olika beslut i samma situation
  • förra veckans kluring handlar det om att våga spela Se5 och kanske kanske se det där avgörande draget
  • i en tävlingssituation finns även tiden som faktor, vad gör man med bara ett par minuter på klockan i en sådan ställning

Vi gick igenom ett parti och analyserade följande ställning ganska ingående, vad händer efter 18.- Txh2?

Veckans kluring:

Avslutningsvis spelade Asker och Noah två stycken 3+2 partier mot varandra, 1-1 i resultat. Anmäl er gärna till blixt-KM på tisdag!

OBS! Nästa vecka är det sportlov och ingen aktivitet på torsdagkväll – däremot kan man komma ner på klubben måndag-torsdag mellan 12 och 16 för att spela schack. Välkomna!

8/2

Stort grattis till Asker och Noah som bägge tog silver i helgens turneringar MASKen och Ålen. Här är Askers resultat och här är resultaten från turneringen där Noah kom på silverplats, Yosef 15:e och Sigge 17:e. Snyggt

Vi var inte så många idag varför vi testade en hel del Chess960 (”fischerrandom”) samt gick igenom ett par kluringar. Vi avslutade med legenden om Capablanca och utomjordingen, går att ses här – en spännande och annorlunda historia med schacklig knorr!

Veckans kluring:

 

25/1 och 1/2

Fritt spel, Stonewall och kluringar. Jonas ryckte förtjänstfullt in när jag själv var sjuk samt på begravning.

18/1

Mycket roligt att se alla schacksugna juniorer igen! Christian fick sitt diplom och Noah gratulerades till turneringssegern (som vi skrivit om här på bloggen också). Det var även premiär för gruppindelningen, så första timmen var det vårblixten med tema stonewall – 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 f5 – som startposition. I ett av partierna dök följande angreppstema upp (ställningen var dock helt annorlunda):

Just ovanstående ”växling” av springarfält från f7-h6 till g5-h7 är viktigt att kunna när man attackerar med dam + springare.

I maratonblixtturneringen tog Asker och Noah kommandot med 3 vinster av 3. Därefter Christian 2 poäng, Leonard 1 poäng och Zhihao och Sigge väntar på sina första poäng.

Efter blixtturneringen gick vi igenom ett nimzoindiskt parti, med följande tre lärdomar:

  • om vit öppnar d2-d4, blir det ofta en kamp om fältet e4 (vit vill spela e2-e4, svart vill förhindra det)
  • dam och springare är en dödligt giftig anfallskombination – se ställningen ovan
  • om en springare står på ett svart fält, så kontrollerar den uteslutande vita fält. står den på ett vitt fält, kontrollerar den uteslutande svarta fält.

Under våren kommer vi ha följande teman andra timmen:

  • visualisering (med start nästa torsdag)
  • taktisk träning
  • öppningsträning med målet att hitta öppningar som passar respektive elev

Sist men inte minst – veckans kluring:

Utöver juniorerna var även Samuel med på andra timmen – kul! – och att Jonas Lindahl var med hela träningstillfället och kom med en hel del kloka synpunkter. Tack!

Det går bra att maila mig på schack@ensa.se – alltifrån kluringens lösning till idéer till kommande torsdagsträningar.

Material från torsdagsträningen hösten 2017.

Hälsningar Daniel Lundqvist