19/4

Vi började med en kort repetition av förra veckans springarslutspel. Hur farlig en kantbonde egentligen kan vara för en springare, det är rätt intressant. Därefter fick alla sitta två och två för att försöka lösa förra veckans retrogradproblem, och efter cirka 10 minuter hade Noah kommit på en (av två) lösningar: 1.Sf3 d5 2.Se5 Sf6 3.Sc6 Sfd7 4.Sxb8 Sxb8 – snyggt! (vilken är den andra varianten? 😉

Därefter spelade vi första halvan av en blixtturnering, 3+2, vanligt schack. Turneringen fortsätter nästa tillfälle.

Vi avslutade med att titta på en fälla i Londonsystemet. Denna fälla gick jag själv i för ett par veckor sedan, svart tror helt enkelt att vit sätter bort en bonde:

Om man vill veta mer om Londonsystemet rekommenderar jag följande:
https://lichess.org/study/5s10ioDq

följande video på engelska är okej också:

Veckans kluring – svart drar och vinner:

12/4

Vi gick igenom förra veckans kluring, och därefter spelade vi en form av ”minigame” – http://www.schack.se/img/springaren_tar_allt.pdf – till en början enkelt men så småningom svårare. Det är en bra övning för att räkna och visualisera. Turneringen vanns av Zhihao 3 poäng, Christian/Noah/Sigge 2 poäng och Asker 1 poäng.

Innan vi slutade diskuterade vi hur pass farlig en kantbonde kan vara för en springare. Jämför dessa bägge ställningar:

Eftersom en springare på b2 inte kan hoppa ut till en linje innan a så är den förlorad mot den svarta kantbonden. I det andra exemplet kan springare hoppa från c2 till a3 och därigenom förhindra promovering.

Veckans kluring:

Maratonställning
Noah 19 poäng
Asker 17 poäng
Christian 17 poäng
Morris 10 poäng
Leonard 5 poäng
Sigge 7 poäng
Zhihao 6 poäng
Joakim 2 poäng

5/4

Leonard kom ner – mycket roligt! Länge sen han var med, och han spelade andra halvan av blixtturneringen. Välkommen tillbaka!

Träningen inleddes med att vi gick igenom förra veckans kluring, som visade sig rätt trickig. Spela på matt är inte det bästa, i stället attackerar svart vits springare för att därefter få in ett mattangrepp. Morris såg Tc8 i ett läge och Asker hittade h5. Starkt!

Veckans kluring:

Maratonställningen (över hela våren) är ställningen:

Noah 17 poäng
Asker 15 poäng
Christian 15 poäng
Morris 10 poäng
Leonard 5 poäng
Sigge 5 poäng
Zhihao 3 poäng
Joakim 2 poäng

 

Obs! Alla kommer få pris så fortsätt kämpa på – ni spelar riktigt bra schack!

29/3

Ingen träning – påsklov.

22/3

Joakim kom till oss från Verona – mycket duktig och har knappt spelat ett halvår. Han började direkt i blixtturneringen, med bra spel! Vi gick igenom kluringen från 8/3 och det tog en stund innan lösningen var på plats. Asker med Sg3 och Christian med matten i sikte – bra gjort alla!

Veckans kluring:


OBS! Ingen träning nästa vecka p g a påsklov!

Maratontabellen uppdateras senare.

15/3

Alexander, Jonas och Joakim höll i träningen pga sjukdom. Blixtturnering och maratontabellen uppdateras.

8/3

Många som dök upp – kul! Vi inledde med en blixtturnering, där första tre ronderna var en märklig betänketid (3 minuter i potten och när dessa tagit slut fick man två sekunder per drag). Det ska inte upprepas. Asker vann, tätt följd av Noah och Christian. Maratonställningen (över hela våren) är ställningen Asker 8 poäng, Noah 7 poäng, Christian 5 poäng och Morris 3 poäng. Leonard, Sigge och Zhihao skuggar där bakom.

Efter turneringen pratade Jonas om bondestrukturer, och vi tittade på ett par ställningar från turneringen. Viktigt att aldrig ge upp, utan om man får ett överraskande drag ska man försöka hålla sig ”kall” och göra sitt bästa att hitta motdrag – ofta går det att skapa motspel!

Vi jämförde följande två bondestrukturer:

I praktiskt spel ovan finns det såklart alltid fler pjäser på brädet, t ex torn som kan stå på b1 för att stödja b-bondens framfart. Likaså kan svart skapa tryck mot d4 med t ex dam på d8 och springare på c6.

I separat mail har ni fått länkar till två andra privata studier, där Jonas gått igenom bondestrukturer. Om ni saknar dessa, skicka mig ett mail på schack@ensa.se så skickar jag det på nytt.

Veckans kluring:

Legendariskt parti, hur fortsätter svart på bästa sätt?

1/3

Jonas höll förtjänstfullt i träningen, och påbörjade en del material om bondestrukturer i PGN-format. Se mailutskick kring detta. Jonas skriver:

Jag kommer under våren att lägga ut olika pgn filer. Det är kommenterade partier på svenska om en speciell position.

Tanken med detta är att visa standard planerna i ett antal positioner och på så sätt blir en bättre schackspelare. Schack handlar mycket om att känna igen mönster och veta hur man hanterar ställningen.

PGN-läsare till datorn går att ladda hem här:

https://en.chessbase.com/pages/download

 

22/2

Ingen aktivitet p g a sportlov.

15/2

Noah och Asker kom efter en givande after work med vårt elitserielag. Riktigt roligt! Vi gick igenom förra veckans kluring och pratade en del kring:

  • att våga spela på vinst, ofta en fråga om självförtroende
  • olika spelare har olika personligheter och stilar, vilket gör att de fattar olika beslut i samma situation
  • förra veckans kluring handlar det om att våga spela Se5 och kanske kanske se det där avgörande draget
  • i en tävlingssituation finns även tiden som faktor, vad gör man med bara ett par minuter på klockan i en sådan ställning

Vi gick igenom ett parti och analyserade följande ställning ganska ingående, vad händer efter 18.- Txh2?

Veckans kluring:

Avslutningsvis spelade Asker och Noah två stycken 3+2 partier mot varandra, 1-1 i resultat. Anmäl er gärna till blixt-KM på tisdag!

OBS! Nästa vecka är det sportlov och ingen aktivitet på torsdagkväll – däremot kan man komma ner på klubben måndag-torsdag mellan 12 och 16 för att spela schack. Välkomna!

8/2

Stort grattis till Asker och Noah som bägge tog silver i helgens turneringar MASKen och Ålen. Här är Askers resultat och här är resultaten från turneringen där Noah kom på silverplats, Yosef 15:e och Sigge 17:e. Snyggt

Vi var inte så många idag varför vi testade en hel del Chess960 (”fischerrandom”) samt gick igenom ett par kluringar. Vi avslutade med legenden om Capablanca och utomjordingen, går att ses här – en spännande och annorlunda historia med schacklig knorr!

Veckans kluring:

 

25/1 och 1/2

Fritt spel, Stonewall och kluringar. Jonas ryckte förtjänstfullt in när jag själv var sjuk samt på begravning.

18/1

Mycket roligt att se alla schacksugna juniorer igen! Christian fick sitt diplom och Noah gratulerades till turneringssegern (som vi skrivit om här på bloggen också). Det var även premiär för gruppindelningen, så första timmen var det vårblixten med tema stonewall – 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 f5 – som startposition. I ett av partierna dök följande angreppstema upp (ställningen var dock helt annorlunda):

Just ovanstående ”växling” av springarfält från f7-h6 till g5-h7 är viktigt att kunna när man attackerar med dam + springare.

I maratonblixtturneringen tog Asker och Noah kommandot med 3 vinster av 3. Därefter Christian 2 poäng, Leonard 1 poäng och Zhihao och Sigge väntar på sina första poäng.

Efter blixtturneringen gick vi igenom ett nimzoindiskt parti, med följande tre lärdomar:

  • om vit öppnar d2-d4, blir det ofta en kamp om fältet e4 (vit vill spela e2-e4, svart vill förhindra det)
  • dam och springare är en dödligt giftig anfallskombination – se ställningen ovan
  • om en springare står på ett svart fält, så kontrollerar den uteslutande vita fält. står den på ett vitt fält, kontrollerar den uteslutande svarta fält.

Under våren kommer vi ha följande teman andra timmen:

  • visualisering (med start nästa torsdag)
  • taktisk träning
  • öppningsträning med målet att hitta öppningar som passar respektive elev

Sist men inte minst – veckans kluring:

Utöver juniorerna var även Samuel med på andra timmen – kul! – och att Jonas Lindahl var med hela träningstillfället och kom med en hel del kloka synpunkter. Tack!

Det går bra att maila mig på schack@ensa.se – alltifrån kluringens lösning till idéer till kommande torsdagsträningar.

Material från torsdagsträningen hösten 2017.

Hälsningar Daniel Lundqvist