Malmö AS Schack har en elitsatsning där vårt seniorlag förra året vann Superettan och kommer under innevarande säsong spela i Elitserien. Här återfinns flera kända schackspelare såsom GM Ulf Andersson (vida erkänd som Sveriges främste schackspelare genom tiderna jämte Gideon Ståhlberg), GM Tiger Hillarp-Persson, GM Lars Schandorff, WIM Inna Agrest och inte minst världsstjärnorna Super-GM Baadur Jobava och GM Georg Meier.

ULF ANDERSSON
GM

GM Ulf Andersson är Sveriges mest meriterade schackspelare. Han blev stormästare redan 1972 och tillhörde den absoluta världseliten under 70-, 80- och 90-talet. Bl a var Ulf den förste som slog Anatoly Karpov efter att denne blivit världsmästare år 1975. Idag ses Ulf oftast som kommentator i flera turneringar och arbetar som en ambassadör och tränare för svenskt schack. Ulf spelar dock fortfarande sporadiskt varför det är en ynnest för Malmö AS att ha Ulf som ett viktigt ankare i laget.

INNA AGREST
WIM

WIM Inna Agrest är vårt senaste nyförvärv som är en av Sveriges mest lovande spelare. 2009 intecknade hon sin internationella mästartitel och har sedan många år representerat Sverige i damlandslaget. Hon har också haft en mycket framgångsrik juniorkarriär med en bronsmedalj i EM för U18 år 2009 som främsta resultat. Hon har en aggressiv men kontrollerad spelstil. Under schackolympiaden 2016 spelade hon mycket framgångsrikt på andrabordet för Sverige och fortsätter klättra på FIDE:s ELO-lista.

BAADUR JOBAVA
SUPER-GM

Schackets motsvarighet till Zlatan Ibrahimovic. Det här är en världsartist i schack som gör konster på schackbrädet som överträffar det mesta. GM Baadur Jobava vann nyligen i överlägsen stil schackolympiaden 2016 i Baku med vinster över de tidigare världsmästarna Topalov och Ponomariov. Speciellt det senare partiet har fått schackjournalister världen över att tävla i superlativer över Jobava som en av vår tids största schackgenier. Bland övriga meriter kan nämnas två vinster i klassiska partier över världsmästaren Magnus Carlsen.

LARS SCHANDORFF
GM

Precis över Öresundsbron så finns en av Danmarks mest namnkunniga och respekterade schackspelare, GM Lars Schandorff. Redan 1988 blev han Danmarks-mästare och vid sidan av sin
karriär agerar han landslagskapten för Danmarks schacklandslag. En intressant anekdot som få känner till är att han spelade remi mot den berömda schackdatorn “Deep Blue” i samband med IBM:s förberedelser inför silikonmonstrets möte mot dåvarande världsmästaren Garri Kasparov på 90-talet.

GM TIGER HILLARP-PERSSON
GM

GM Tiger Hillarp-Persson startade sin karriär i Malmö AS som junior redan 1984 och har radat upp meriter. Nordisk mästare 1999, tvåfaldig svensk mästare 2008 och 2009 samt flertal vinster i öppna internationella tävlingar. Tiger är också känd i schackkretsar för sina böcker om det “Moderna försvaret”. Teorierna har bl a använts av den absoluta världseliten, inklusive den trefaldiga världsmästaren GM Magnus Carlsen. Han har flera tränaruppdrag och håller även i Malmö AS elitträningar med klubbens mest lovande spelare. Tiger spelar också i det svenska landslaget.

GM GEORG MEIER
GM

GM Georg Meier är sedan några år tillbaka bosatt i Sverige och ny i Malmö AS för säsongen. Han har sedan flera år varit etablerad i världseliten och representerar
även ett av världens bästa klubblag, OSC Baden Baden, i sitt hemland Tyskland vilka har radat upp segrar de senaste tio åren. År 2011 blev han Europamästare för sitt tyska landslag. I Sverige fick den svenska publiken lära känna Georg lite bättre då han för två år sedan (2015) vann Elite Hotels Open i Växjö.